Particulier

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering – Denk er over na voor het te laat is

Wat is een Rechtsbijstandverzekering?

Met een Rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van hulp en advies bij juridische problemen. Denk hierbij aan een geschil met uw werkgever, bijvoorbeeld bij een reorganisatie. Een ongeluk in het verkeer met een vervelende nasleep of een conflict bij de aankoop van een woning. In zulke situaties is het fijn als een expert u helpt met uw rechten en plichten. De rechtsbijstandverzekering vergoedt in zo’n geval de kosten.

Wanneer heb ik een Rechtsbijstandverzekering nodig?

Het is vooraf niet te zeggen of u in een juridisch conflict belandt. Echter, zodra u hierin verwikkeld bent geraakt is het te laat om een Rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die u aan zag komen. Het is daarom verstandig om vooraf na te denken over het afsluiten van de verzekering, zodat u later niet in de problemen komt.

Dekking van de Rechtsbijstandverzekering

Bij het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering kunt u kiezen uit diverse modules.

Zo zijn er bij de meeste verzekeraars modules voor bijvoorbeeld “consument & wonen”, “inkomen”, “verkeer” en “fiscaal & vermogen”.  Maar wat houden die modules precies in?

“Consument en wonen”

Hieronder valt onder andere juridische hulp bij:
√ Verhalen van schade
√ Conflicten over goederen en diensten
√ Conflicten over uw huur- of eigen woning
√ Conflicten met buren
√ Letsel bij medische fouten
√ Onrechtmatig handelen

“Inkomen”

Hieronder valt onder andere juridische hulp bij:
√ Conflicten over arbeidscontracten
√ Conflicten over sociale zekerheid
√ Conflicten over pensioenaansprakelijkheid en uitkeringen
√ Een klacht of tuchtzaak over uw werk

“Verkeer”

Hieronder valt onder andere juridische hulp bij:
√ Letselschade
√ Schade aan uw vervoermiddel door een ander veroorzaakt
√ Strafzaken in het verkeer

“Fiscaal en Vermogen”

Hieronder valt onder andere juridische hulp bij:
√ Conflicten over belastingen en beleggingen
√ Conflicten over uw tweede woning

Wat kost een Rechtsbijstandverzekering?

De kosten van de Rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van het aantal dekkingen dat u kiest en van uw gezinssamenstelling. Verder kunt u vaak kiezen voor een eigen risico, waardoor de premie lager wordt. Een uitgebreide gezinsdekking komt gemiddeld op zo’n €20-€25,- per maand. Kiest u voor slechts één dekking, bijvoorbeeld verkeer, dan is het mogelijk om al voor € 6,50 per maand een Rechtsbijstandverzekering af te sluiten. 

Mocht een juridisch geschil zich voordoen dan bent u met uw verzekering vaak veel goedkoper uit dan wanneer u zelf een advocaat in moet schakelen. De kosten van een advocaat liggen namelijk gemiddeld tussen € 200 tot € 300 per uur

Wanneer moet ik een Rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Of en wanneer u een Rechtsbijstandverzekering afsluit is aan u en hangt af van uw persoonlijke situatie. Kunt u de kosten van een advocaat zelf makkelijk betalen? Dan is het wellicht niet nodig om hiervoor een verzekering af te sluiten. Bent u veel onderweg, gaat u een woning bouwen of wisselt u regelmatig van werkgever? Dan kan het verstandig zijn juist wel een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. 

Elke situatie is uniek, dus we bespreken graag met u de voor- en nadelen die uw situatie met zich meebrengt.